Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adam élete

 

Adam Mitchel Lambert 1982. január 29-én született Indianapolisban, Eber és Leila fiaként, Neil bátyjaként. A család pár évvel később San Diegóba költözött, Adam ezt a várost tartja szülővárosának. Általános és középiskolás évei alatt gyakran szerepelt iskolai színdarabokban, tagja volt az énekkarnak, megnyerte az Airband versenyt a Thriller című Jacko-dallal. Korán szert tett a színpadi rutinra, musicalszínészként több emlékezetes darabban közreműködött: Ten Commandments (“Is Anybody Listening?” c. dallal); You’re a Good Man, Charlie Brown (mint Linus); beugró színészként dolgozott a Wicked című Broadway-musicalben; részt vett a Upright Cabaret-ben; Európában turnézott a Hairrel. 2004-ben csatlakozott a Zodiac Show stábjához.

Mielőtt 2009-ben beválogatták az American Idolba, BB nagyon vad életvitelt folytatott. A los angeles-i meleg underground klubok ismert alakjává vált olyan nevek mellett, mint Cheeks és Cassidy Haley. Lambert a mai napig nem szakította meg kapcsolatát a múltjával, támogatja, reklámozza a ismerősei, barátai (és szeretői) munkáit, figyelemmel kíséri a Zodiac Show műsorait. Régi jó barátja, Citizen Vein nevű együttesük egyik alapítótagja, Monte Pittman ma is tagja Adam stábjának, mint gitáros. Monte Pittman Madonnával is együtt dolgozik a 2001-es Drowned World Tour óta, Adam neki köszönheti mára legendássá vált első találkozását a pop királynőjével. BB saját dalokat is felvett az Idol előtti időkben, majd a Kiss and Tell és a Glamorize című, meglepően jól sikerült szerzeményekkel turnézta végig a melegbárokat, ezeknek stúdió verziói meghallgathatók a YouTube-on. 2009 novemberében, a For Your Entertainment albummal párhuzamosan egy kis kiadó, a Rufftown Records Lambert engedélye nélkül piacra dobta a Take One című lemezt, mely Adam Idol előtti stúdió demóit tartalmazza. Az első és egyetlen kislemez erről a korongról a Want, ám csak digitális formában jelent meg. A CD semmilyen reklámot nem kapott, Adam beszélni sem volt hajlandó róla, így szinte azonnal feledésbe merült.

Adam Lambert sikerei az American Idol című amerikai tehetségkutató showműsor 8. évadával kezdődtek. Bár Simon Cowellt pici időbe telt betörnie, ki lehet jelenteni, hogy BB könnyű szerrel megnyerte magának a zsűrit kivételes hangi adottságainak és sajátos, egyedi stílusának köszönhetően, produkciói csak elvétve kaptak negatív kritikát. Óriási elismerésnek tartják, hogy Simon Cowell állva tapsolta meg Adam produkcióját a Mad Worlddel. Adam ellopta a showt, Cowell szerint az Idol már sosem lesz ugyanaz, hisz sok tehetséget találtak az évek során, de igazi sztárt csak egyet. BB véleménye szerint egy American Idol-szereplés még nem garancia a sikerre, de egy remek lehetőség bárki számára.

Lambert számos rockklasszikust elénekelt a show alatt, próbált tartalmas, mély üzenettel bíró himnuszokat, -balladákat, és popslágereket előadni, mint amilyen a Mad World, az A Change Is Gonna Come, vagy a Black or White. A show a felénél járt, amikor kikerültek az internetre BB (Cheeks-szel közös) csókolózós fotói, illetve azóta is szivárog fel az a kismillió partikép, amit a srác a vad korszakában készített. Egyértelművé vált, hogy a drága minimum biszexuális, de homoszexualitását csak a verseny lezárultával fedte fel. Egy interjúban így emlékezett vissza erre a számára nehéz időszakra: tisztában volt vele, hogy az emberek rá fognak jönni, hogy meleg, viszont arra nem számított, hogy “fényképes bizonyítékaik” lesznek rá. Ezeket a fotókat felhasználva ellenkampány indult Lambert ellen, melyben a konzervatív lelkületű hazafiak arra kérték honfitársaikat, hogy ne szavazzanak meg egy ilyen alakot American Idolnak.

Adam szereplését óriási médiafigyelem jellemezte az Egyesült Államokban (és az eddigi legsikeresebb évad a 8.), sokan úgy vélték, szinte biztos BB győzelme. Nem így alakult. A show fináléjában 100 millió voksot kapott összesen a két fiú: Kris Allen és Adam Lambert, alig egy millió szavazatnyi különbséggel Allen nyerte a 2009-es év American Idol versenyét. A végjáték körüli botrányok lassan csitultak, Adamre nehezen lehetett voksolni az utolsó adásban, sok SMS-t visszadobott a rendszer, a műsor producerei azonban utólag ellentmondást nem tűrő hangon kijelentették, hogy márpedig Kris Allen a győztes, tessék elfogadni. A zsűri, és mondhatni, a fél világ mély megdöbbenéssel vette tudomásul Kris sikerét, Allen maga is azt mondta a színpadon, és később az interjúkban is, hogy ezt Adam érdemelte volna meg. Akárhogy is: Kris Allen győzelme csak papíron létezik, BB pedig elindult meghódítani a világot.

Az Idol fináléjában felcsendült “győztes-dal”, a No Boundaries megjelent digitális kislemez formájában Kris Allentől és Adam Lamberttől is, de nem lett sikeres, a közvélemény ostobának titulálta a dalt, melyet az egyik zsűritag, Kara DioGuardi írt. Az Allen-féle verzióból több példány fogyott, mert Krisnek jobban állt ez a kis laza nóta, mint BB rockhimnuszokon edződött hangjának.

A műsor befejeztével Adam azonnal aláírta a lemezszerződést a RCA Records-szal, és stúdióba vonult, hogy elkészítse első szólólemezét. Az albumon olyan neves dalszerzők és producerek dolgoztak, mint Max Martin, Linda Perry, Dr. Luke vagy Greg Wells. Adam jó barátai: Ferras, Alisan Porter és Aimee Mayo is szereztek dalokat a lemezre, illetve egy Pink-, egy Muse- és egy Lady GaGa-szerzemény is helyet kapott a korongon. A For Your Entertainment az év legjobban várt albuma lett.

Lambertet óriási megtiszteltetés érte, mikor a 2012 című szuperprodukció producerei őt kérték fel a film betétdalának előadására, a Time For Miracles lett Adam első hivatalos kislemeze egy kevésbé jól sikerült videoklippel. A ballada helyet kapott a debütáló albumon, mint bónuszdal.

Adam coming out-olt a Rolling Stone hasábjain egy szókimondó interjú keretein belül, egy dögös fotósorozattal megfűszerezve. Lamberttel a címlapon eladási rekordokat döntött a magazin A nyár turnézással telt, a csapat körbejárta az USA-t és Kanadát az American Idols LIVE! Tour 2009 elnevezésű koncertkörúttal, ahol egész estés műsorokat adtak, napközben pedig riportokat. A turné természetesen hihetetlenül sikeres volt – BB miatt. 4+1 rockdalt énekelt a turné előadásain, illetve Allisonnal közösen a Slow Ride-ot; a színpadi szerepléseit túlfűtött erotika, színpadi kellékek (színes boák, ostor, bilincs) és nagy adag merészség jellemezte – mindez mára Adam védjegyévé vált, ám majdnem a vesztét is okozta.

Mindössze egy nappal az album megjelenése előtt, november 22-én Adam részt vett a Los Angelesben megtartott American Music Awards gálán. Megjelenését egész Amerika várta, az MTV vele reklámozta a showt. A műsor zárószámaként a For Your Entertainment című, dögös pop/elektro dalt adta elő egy hatalmas vihart kavart fellépés keretében: a színpadon táncosait pórázon vezette, simogatta, orálszexet imitált velük, majd vad csókban forrt össze basszusgitárosával, Tommy Joe Ratliff-fel. Az előadás szinte csak negatív kritikákat kapott az Egyesült Államokban, az emberek felháborodtak, e-mailekkel bombázták az ABC szerkesztőségét, erre válaszképpen a csatorna rögtön törölte Lambert megjelenését minden műsorából – és elkövette azt a hibát, hogy helyette a nőverő Chris Brownt szerződtette; ezt a média és a közvélemény egyhangúan elítélte, a CBS csatorna pedig felkérte Adamet a reggeli műsorába. Az ABC még pár alkalommal meghívta, majd törölte Adam szerepléseit, ám hamarosan megenyhült, és a The View-ban hagyta képernyőre kerülni a sztárt. BB úgy kommentálta a reakciókat, hogy nem állt szándékában senkit sem megsérteni, viszont úgy érzi, ő nem bébiszitter, és nem látja indokoltnak a bocsánatkérést. Az indulatok lassan csitultak, voltaképpen Amerika mostanáig sem tudta teljesen megbocsátani Adamnek a balul elsült AMA-s szereplést.

A For Your Entertainment album 2009. november 23-án látott napvilágot, 3. helyen nyitott az amerikai Billboard listáján a maga 198 ezres első heti eladásaival. Az albumot BB hivatalos honlapja, az AdamOfficial.com is árulta. A címadó dalhoz az underground klubok hangulatát idéző, dinamikus és látványos videoklip készült, ám a kislemez nem lett sikeres. Ennek oka valószínűleg az AMA kudarcában keresendő, de fontos megemlíteni, hogy az amerikai rádióállomások nem találták elég rádióbarátnak a dalt, így nem játszották, és maga Adam sem adta elő egyik showműsorban sem, helyette a következő maxi, a Whataya Want From Me promócióján dolgozott.

A For Your Entertainment album többségében pozitív fogadtatásban részesült a kritikusok által, kiemelve a Music Again és Soaked dalokat. Lambert még októberben elnyerte a legolvasottabb meleg magazin, az OUT “az év áttörése” díját. A sztár több más hírességgel, mint például Cindy Lauper, szerepelt az újság december/januári címlapján, és egy rövid interjút is adott a lapnak. A megjelenés után a főszerkesztő, Aaron Hicklin nyílt levelet intézett Adamhez, melyben kifogásolta, hogy a BB “nem elég buzis”, illetve nem harcol látványosabban a melegjogokért. A levelet a média és a közvélemény megmosolyogta, jó pár válaszlevél született, ezek közül a leghíresebb a Huffington Post zseniális replikája. Adam folytatta promóciós körútját a tévéműsorokban, Oprah Winfrey-től kezdve Ellen DeGeneres-en át a már megszűnt Conan O�Brien Show-ig. Részt vett a Golden Globe-gálán, díjátadóként színpadra lépett a Critics’ Choice Awards-on Sarah Silverman partnereként, és az E! helyszíni tudósítójaként jelentkezett a Grammy Awards vörös szőnyegéről. Nagy média figyelmet kapott Adam részvétele a New York-i Divathéten, és jótékonysági látogatása egy kelet-los angelesi általános iskolában, illetve elnyerte a Teen Choice Awards �kedvenc valóságshow szereplő� díját.

Adam szereplését törölték a hivatalos újévi koncertműsorból, ám a Gridlock rendezvényén 11 dalból álló koncertet adott a rajongótábornak, amiről, sajnos, nem készült profi felvétel, de a YouTube-ra minden amatőr kamerával rögzített video felkerült.

Hamar leforgatta harmadik videoklipjét a Whataya Want From Me című dalhoz, és promóciós körútra indult Kanadába, ahol sokkal nagyobb siker koronázta az erőfeszítéseit, mint az Egyesült Államokban: dala listavezető lett, és a debütáló album hamar elérte az aranylemez minősítést. (Utóbbit nem sokkal később az Egyesült Államokban is hozta mind a lemez, mind a Whataya Want From Me maxi.)

Februárban Kris Allen, a negyedik helyezett Allison Iraheta és Adam megtartották a Ryan Seacrest által meghirdetett “Rock Your Town” (rajongók körében “Kradison”) néven ismert, sold-out koncertet New Yorkban, ahol Adam fekete rúzst viselt, és hagyta, hogy a rajongók megérintsék a “tiltott zónákban” is. A kritika elismerően szólt Adam aznap esti munkájáról. A koncert másnapján a VH1 Unplugged című műsorának adott koncertet, nem sokkal később pedig az AOL-nak és az IHeartRadio-nak. Amerika lassan enyhül Adammel kapcsolatban: a Whataya Want From Me egyre magasabbra mászik a Billboard-on, és több rádióállomás és zenei csatorna, többek között a VH1 listáján is első helyre került.

Lambert első saját, egész estés koncertjét a Fantasy Springs kaszinóban adta február 27-én, Indióban. Adam bohém, hippie ruházatban és színes tollakkal a hajában lépett fel aznap este. A kritika kivétel nélkül elismeréssel szólt a koncertről.

Március elején BB elindult promóciós körútjára, mely érinti Ausztráliát, Szingapúrt, Japánt, az Egyesült Királyságot, Németországot, Svédországot és Kanadát. Amerre jár, sikert sikerre halmoz, népszerűsége nem vitatható: Ausztráliában és Japánban is rögtön az élre ugrott a listákon mind az album, mind a Whataya Want From Me kislemez.

Visszatérve Amerikába, Adam hamar felkészült két estés, telházas, a vancouveri River Rock kaszinóban tartandó koncertjére, amit a kritika és a rajongók egyaránt ünnepeltek. Ezzel egyidőben látott napvilágot a japán Rolling Stone magazin egy teljesen új, dögös fotósorozattal; illetve a Remixes EP, mely a For Your Entertainment és a Whataya Want From Me dalok átdolgozásait, és egy “új” dalt, a Voodoo-t tartalmazza. A korong #1 helyre került a Hot Dance Singles listáján.

A rajongótábor és maga az amerikai sajtó tűkön ülve várta BB április 13-i mentor szereplését az American Idol 9. évadában, amely félelmetesen sok pozitív kritikát könyvelhetett el, és ismét az egekbe repítette a tehetségkutató műsor nézettségi mutatóit. 14-én Adam előadta slágerdalának, a Whataya Want From Me-nek egy remixváltozatát a műsorban, a produkció szintén elnyerte a nézők tetszését, és a Billboard Hot 100-as lista 23. helyéről a 10-re repítette a dalt! Egy hét alatt 100.000-s eladást zsebelhetett be Adam, ezzel a Whataya Want From Me karnyújtásnyira került a platinalemez státusztól – amit azóta szerte a világban megkapott.