Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


adatlapja

 


Becenév: Glambert ,Glitter Lmbert, BB ,BabyBOY Teljes neve : Adam Michael Lambert 

Született :1982.01.29   Indianapolis,Indiana

Származás:San Diego , Kalifornia

 

Pályafutás

Műfaj:rock,glam rock

Aktiv évek 1992

Kapcsolodók.előadó(k) Queen

                                            KISS

HANG: TENOR

KIADÓ:RCA Records/19 Entertainment

EZ VOLT RÖVIDEN !!!

Adam Lambert 1982. január 29-én született Indianapolis, Indiana államában. Szülei Eber Lambert és Leila. Ő Nail Lambert nagy testvére. Családjával korán San Diego-ba költözött, ekkor még kisbaba volt. Adam egészen kiskora óta arról álmodozott, hogy előadó szeretne lenni.

10 éves korától aktívan színészkedett, dráma szakkörre járt, s énekelt. Ahogy Adam cseperedett, tehetsége egyre jobban kimutatkozott, nagyobb musicalekben kapott szerepet, szólókat, s elmondása szerint minden percét élvezte az ottani légkörnek. Lambert számára a színház egy nyugalom zóna volt az iskolai terror után. Ez egy biztos, kényelmes pont volt az életében, ahol önmaga lehetett, nem más. Bár színészi játékára a legnagyobb kritikusoktól mindig kiváló kritikát kapott, Adam betörése az előadói pályára elmaradt. Ezért az érettségi után elköltözött szüleitől Los Angelesbe, ahol a hírnevet hajszolta - eredménytelenül. Ekkor lépett be egy rockbandába, a The Citizen Veinbe, ahol megismerte pártfogóját, Monte Pittman-t, akivel később majdnem két évig dolgozott együtt.

 2004-ben önállósodott a rock bandájával, klubokban lépett fel. Szólózott a Tízparancsolat c. musicalben az 'Is Anybody Listening' c. számmal. Ekkortájt rendszeres fellépő volt a Zodiac Show-ban. Az ő idejében a Zodiac show nagy lehetőség volt, olyan hírességek működtették, mint a Pussycat Dolls lányai. Rengeteg kiadatlan Idol-előtti száma van, amelynek a publikálását az utolsó pillanatban elutasította a kiadó (s miután Adam befutott, kiadták azt. A pereskedés a mai napig folyik).

 Adam úgy jellemezte a Los Angelesi zenei ipart, hogy rendkívül gonosz, számító, s haszonleső. Ember legyen a talpán, aki évekig bírja az örökös mókuskerék effektust.

Monte és barátai nyaggatására végül jelentkezett az American Idolra meghallgatására. Adam attól tartott, hogy az emberek beskatulyázzák, de az elutasítástól is. Később így nyilatkozott róla: "Féltem, ha oda megyek, Simon azt mondja: jó hangod van, de túl színpadias vagy. Irány a Broadway!" Adam félelme alaptalan volt, Kaliforniában teljesen lenyűgözte a négy tagú zsűrít, bár Simon valóban színpadiasnak minősítette. 

Töretlenül aratott minden héten. A "születési év dalai" héten Simon Cowell, a műsor alapító atyja s legkeményebb zsűritagja 8 évad után, először állt fel, s tapsolt meg valakit. Ez a valaki Adam Lambert volt, aki aMad Worldöt adta elő ülve, kristálytiszta hanggal.

A versenyben második helyet ért el. Az emberek mai napig bundára gyanakszanak, mivel Adamről az Idol közepe felé kiderült, hogy meleg (netes fotók szivárogtak ki), illetve rengetegen arra panaszkodtak, hogy a gép visszadobta a leadott szavazataikat. Bár sokkal valószínűbb, hogy Kris Allen tisztán nyerte meg a versenyt, hiszen egy tehetségkutatóban általában az ilyen karakterű, "szomszéd-srácok" szokták elvinni a főnyereményt.

Fekete haj, fekete szemcerúza, s köröm, ezekkel a stíluselemekkel Lambert olyan címkét kapott, hogy a "következő Freddie Mercury", a glamrocker. Így nevezték el őt Glambert-Lambert-nek (ebből ered a "Glamberts" vagy épp a "Glambertség").  

Katy Perry már a műsor alatt kiszúrta magának a srácot, amikor fellépett a Top 3-ban, "Adam Lambert" feliratú köpenyt viselt.

Tehát Adam nem nyert, de erősebb lett mint valaha. Elmondta, hogy a műsor kapukat nyitott meg előtte, s rögtön a show után gőzerővel nekiállt új albumjának, amelyen olyan hírességek működtek közre vele, mint Lady Gaga, Pink, Katy Perry s Kara Dioguardi. Az Idol után Madonna, a pop mindenkori királynője fogadta Adamet egy beszélgetés erejéig, amelyről Adam úgy emlékezett vissza, hogy remegett, s kinyögte az énekesnőnek, hogy mennyire be van szarva. Ekkor Madonna elnevette magát, s megkérdezte tőle, hogy nála a szeretet egyet jelent a beszarással? Ezután kellemes csevej alakult ki köztük, s Madonna szerint a világ egyik legkarizmatikusabb, s legmegragadóbb férfival volt dolga.

Adam első nagylemeze, a For Your Entarteniment verte az összes Idolos nagylemezét fölényesen, az amazon.com-on s az iTunes top 100 listáján első helyezést ért el, a Billboard top 200-as listáján pedig a 3. helyre küzdötte fel magát. Olyan slágereket gyártott, mint a Whataya Want from me, If i had you, For your entarteinment, Music Again.

Adam karrierje a csillagos égig tör felfelé. Slágerét, a Whataya want from me-t Grammy díj jelöléssel jutalmazták meg, s a legesélyesebb nyertesek közé tartozott.

Jelenleg a 2. nagylemezét adta ki, amely a Trespassing nevet kapta, és május 15-én került a boltok polcaira. Első kislemeze róla a Better Than I Know Myself, amelyhez még januárban láthattuk a videoklipet. Második kislemeze az albumról a Never Close Our Eyes, amely áprilisban jelent meg. A videoklip elkészült ehhez is és az egyik legkiforrottabb klip lett tőle.

---------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------------------------------- ------------

Vokális adottságok (hitelesített)

Erősség

A vokális tartománya a tenor, amely több mint három és fél oktávot fog át: B2-B5. A magas és a mély hangokat is képes rezegtetés nélkül, több mint 20 másodpercig kitartani.

A középszintje két végeltre bomlik: a szilárd (mint a Whataya Want From Me-nél) és puhább, lágyabb (A Load Smile).

Az alsó tartománya zord, szilárd, majd átvált kissé nyerssé (Runnin).

A felső hangjai (betling-skála) viszont üveget vágnának, üti az ötödik oktávot, amely a Music Again dalában tetőződik ki, de a Sleepwalker némely élőverziójában is előjön. Az ötödik oktávot nem sok énekes tudja képezni, azonban Adam itt mozog a legotthonosabban, élőben ezek jönnek ki nála a legtermészetesebben.

Gyengeség

Az alsó tartománynál nem tud rekeszteni, így nem lehet rockénekes.

---------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------------------------------- ------------

Becenecek (magyarázat)

Glambert
Az Idol alatt ragadt rá. Egyik rajongó Adamen a Glam-rock stíluselemeit fedezte fel, így Glam+(lam)Bert=Glambert. Twitteren először nem Adam Lambert, hanem "The Real Glambert" néven csiripelt.

BB
A basszusgitárosától, Tommy Joe Ratlifftól kapta. Adam egyik nap így köszönt neki: "Hello, Glam boy!" Mire Tommy: "Hello, Baby Boy!" A csapat szerint annyira illik Adamre a Baby Boy kifejezés kisfiús bája miatt, hogy rajtaragadt a rövidített változata, a BB.

Dang-Dang
Kínából ered, a kínai rajongók nevezték el így. Az ok szerintük egyszerű, s aranyos, de a tévhittel ellentétben nem a harang szóból ered. Adam kínai nevének megfelelője: 亚当 兰伯特 (yadang lanbote). A "Dang" utórag nagyon jól hangzik kimondva, így megduplázódott.

 ---------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------------------------------- ------------

Szexualitás

Az évad közepén feltűnt néhány fotó, amelyeken Lambert egy férfival csókolózik. A képeket bemutatták a The O'Reilly Factor tv show-ban. A fórumokon egyetértettek többen is, hogy a képek nem befolyásolják a verseny állását. Lambert megerősítette, hogy ő van a fotókon, kijelentette, nincs rejtegetni valója, mindig is nyitott volt az életével kapcsolatban. Ezzel elindult a médiában a találgatások sora Lambert szexualitásáról. Feltételezték, hogy meleg és úgy vélték, talán ő lesz az első meleg American Idol. A média nagy figyelemmel kísérte, hogy készen áll-e az American Idol szavazóközönsége arra, hogy a show történetében először meleg legyen a győztes. Amikor a Rolling Stone megkérdezte, szerinte befolyásolták-e a végső eredményt a szexuális beállítottságáról szóló találgatások, Lambert nevetve azt felelte "talán". A Rolling Stone egy címlapsztori interjújában Lambert megerősítette, hogy meleg: "Nem hinném, hogy bárkinek is meglepetés lenne azt hallani, hogy meleg vagyok... Büszke vagyok a szexualitásomra. Az csak egy másik részem."  Viszont kifejtette azt is, hogy ő nem politikus, hanem előadó, így nem melegjogi aktivista.

  ---------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------------------------------- ------------

AMA-botrány

Kiakadtak az amerikaiak Adam Lambert mutatványán a 2009-es American Music Awards-ön. A közvetítő csatorna kismillió felháborodott levelet kapott amiért színpadra engedték a provokatív és botrányos produkciót. Nemi identitásával gyakran megosztja az embereket. Ő azonban az Idol után nem adta fel, saját lábára állt, s szerződést kötött az RCA Records-szal, és kiadta első kislemezét For Your Entertainment (A szórakoztatásodra) címmel. A címből, és az úriember mentalitásából már sejthető, hogy szaftos dolgok is helyet kaptak a dalban. Ehhez méltóan a fellépésen csak úgy tombolt a szexualitás, az orális szex imitálásától a nemi szervek izgatásán át egészen egy azonos neművel való csókig merészkedett az akkor 27 éves provokatőr.  Azt, hogy a produkció mennyire üti ki a biztosítékot, azt mindenki döntse el magában, ám az vitathatatlan, hogy Adam nem kicsit tehetséges !Az is bizonyítja, hogy Adam szinte az összes horrort átélte a színpadon, amit egy előadáó átélhet: elrontotta a korreográfiáját, elesett (ezt nevezték el Adam-ninja rollnak), nem találta el a hangot, de végigvitte a showt, úgy, hogy a bakik addig fel sem tűntek senkinek, ameddig nem nyilatkozott egy interjúban, hogy mennyire elszúrta első, önálló fellépését. Így amikor Adam Lambert megcsókolt egy másik srácot az ABC élő adásában, a srác megbüntetése gyors és határozott volt a csatorna részéről: megszüntették a fiúval való együttműködés minden formáját, még aznap törölték a másnapi műsorról Adam "Good Morning America" koncertjét, amit szintén az ABC sugárzott volna. Ebben az időben volt a Chris Brown-féle Rihanna incidens, de az ABC mégis látványosan magasztalni kezdte a sztárt, és akkor azon prűd amerikaiak is Adam mellé álltak, akik egyébként felháborodtak a showja miatt - ez mentette meg a karrierjét. Ez 2009-ben történt, két év szünet után visszahívták a műsorba Adamet, hogy díjat adjon át. Ugyanabban a ruhában volt, mint annó, s csupán csak ennyit jegyzett meg: "Két év? Hát igen. Gyorsan eltelt"

   ---------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------------------------------- ------------

Queen

Bárki, aki eddig kételkedett abban, hogy Adam Lambert szupersztárrá válik: azt EMA (MTV Europan Music Awards) fellépése után a Queennel biztosan meggyőzte, hogy ez a srác jó úton halad!

 A két hete lezajlott neves díjátadót az alkalomra összeállt Queen zárta, de annyira jók voltak Adammel kiegészülve, hogy mindenki mást elhalványítottak az este folyamán. Az ok egyszerű: Generációként van pár kivételes hanggal és előadói készséggel megáldott jelenség - hogy csak párat említsünk régebbről: Micheal Jackson, Freddie Mercury, Elvis Presley, Axl Rose -, akik egyszerűen annyira ragyognak tehetségükkel, hogy képesek megváltani a világot, és kicsit mindenki háttérbe szorul mellettük. Adamet lehet utálni vagy imádni, de kétség nem fér ahhoz, hogy érdekes, színpadias, drámai és egyszerűen piszkosul érti a dolgát, és már 2009 óta világos, hogy ez a srác generációnk korszakalkotója. Lambert leghivatottabb rajongói, az ún. Glambertök, már évek óta tudják, hogy kedvencükben minden megvan, ami kell, hogy zenei ikon legyen. A reflektorfény persze az American Idolnak köszönhetően talált rá; lenyűgöző vokális képességei, lehengerlő karizmája és megjelenése arra késztette az amerikaiakat, hogy a felüljenek a karosszékeikben, és észrevegyék őt.

Érdemes rákeresni az előadásra, hiszen elképesztő, hogy ez a 29 éves amerikai énekes megbirkózott azokkal a torokégető Queen-himnuszokkal, egészen megdöbbentő látványt nyújtott. 8 perces Queen egyvelegben hallhattuk a banda legnagyobb slágereit, a Show Must Go On-t, a We Will We Will Rock You-t, végül pedig a We Are The Champions-t. A produkció virtuóz és elragadó volt - talán ez a két szó jellemzi a legjobban. Egy legendás bandát, és egy új ikont láthattunk ragyogni és zúzni az Odyssey Arénában.

A fellépés érdekessége, hogy a Queen egy héttel a műsor előtt hívta fel Lambertöt, hogy őt találnák a megtisztelő feladatra a legalkalmasabbnak. Adam menedzsmentjei nem tartották jó ötletnek, hiszen nagyon rövid volt a határidő, s ha hibázna a színpadon, az életre megpecsételni a karrierjét. Adam viszont azt mondta, "próbáljuk meg" - s egész héten keresztül gyakorolt a bandával. A show-n, viszont elromlott a fülese, végig sípolt, és alig hallott valamit: a nézők ebből viszont maximum annyit vehetettek észre, hogy néha a füléhez kapott, annyira jól énekelt, s állta meg a helyét.

    ---------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------------------------------- ------------

‎"Az álmodik akinek valami hiányzik az életéből, aki nem álmodozik az egy életre kelt álomban él!' 
Adam Lambert